Shocking but true: vrouwelijke ondernemers ontvangen slechts 0,7% van al het venture capital. Claire Tange, founder en CEO van Joanna Invests, kan een blog schrijven over de diepgewortelde oorzaken van (te) weinig vrouwen in tech.

Recent gepubliceerd onderzoek van Techleap bevestigt wat we allang weten: er zijn heel weinig vrouwelijke founders of co-founders – slechts 10%. Dat ze ook nog eens heel weinig venture capital ontvangen, is helaas ook geen nieuws: een schamele 0,7%. Hetzelfde onderzoek laat zien dat female founders wel 5,2% van de deals sloten. Geen onaardig percentage, maar ook zeker geen reden voor een feestje. Want als vrouwen geld ophalen, is dat blijkbaar een stuk minder dan mannen. Werk aan de winkel, dus.  


Van 0,7% naar 5%
Als founder en CEO van Joanna Invests – een community van vrouwelijke angel investors die in vrouwelijke ondernemers willen investeren – heb ik een doel: ervoor zorgen dat female founders minstens 5% van al het VC-geld krijgen. Investeren in vrouwen is namelijk om heel veel redenen the way to go. Ik zet graag de vijf belangrijkste argumenten voor je op een rij. 

1. Vrouwelijke ondernemers zijn succesvoller

Feit: investeren in vrouwen levert meer rendement op. Er is volop bewijs dat vrouwelijke ondernemers succesvoller zijn dan mannelijke. Uit onderzoek van BCG blijkt dat een investering van $1 in vrouwen $0.78 oplevert, tegenover $0.31 return die mannen genereren. Bovendien alloceren vrouwen kapitaal ook veel efficiënter.

2. Meer diversiteit brengt andere inzichten, ook onder aandeelhouders 

Diversiteit gaat uiteraard veel verder dan alleen gender. Andere skills, out-of-the-box overwegingen en attitudes: je hebt ze allemaal nodig om zakelijk succesvol te zijn. Dat – en meer – brengen vrouwen naar de tafel. 

Voor Beth Massa, founder en CEO van Ozarka, was haar ontmoeting met de Joanna community een eye-opener. Gewend aan vragen van mannelijke investeerders, wachtte haar dit keer een compleet andere ervaring. 'De vrouwen stelden geen irrelevante, generieke vragen, maar ze wilden alles weten om mijn business écht te begrijpen. Het verschil met vragen die ik doorgaans van mannelijke investeerders krijg was echt opvallend.'

3. Vrouwelijke ondernemers hebben meer oog voor de lange termijn

Mannen beginnen vaak een bedrijf omdat ze (veel) geld willen verdienen. Vrouwen willen dat natuurlijk ook, maar bij hen speelt intrinsieke motivatie meestal ook een grote rol. Zo startten Arosha Brouwer en Lucy Howie tijdens de coronapandemie Quan (Joanna Invests’ tweede deal). Belangrijkste drijfveer en innige wens: 'een échte oplossing voor wellbeing aanbieden, eentje die verder gaat dan online yogalessen, gezonde smoothies en een ergonomisch bureau'. Die drive en missie is leidend in de gehele bedrijfsvoering van het succesvolle bedrijf, dat dit jaar finalist was bij de Start-up van het Jaar-award van MT/Sprout. 

Er is een groot verschil tussen een ondernemer die ook een intrinsieke drive en passie heeft, en een ondernemer die vooral voor het grote geld gaat. Die laatste neemt namelijk vaker beslissingen die op de lange termijn niet altijd gunstig zijn voor het bedrijf. Zij met een intrinsieke motivatie – vrouwelijke ondernemers dus – hebben juist veel oog voor de lange termijn. Dat wil niet zeggen dat investeren in een male-led start-up per definitie gedoemd is te mislukken, maar wel dat de typisch mannelijke winstgedreven mindset risico's met zich mee kan brengen. 

Vrouwen bootstrappen hun bedrijf vaker en focussen zich meer op sales om de financiering rond te krijgen. Sommige investeerders zien dit als nadeel, omdat deze start-ups daardoor soms minder hard groeien. Dat is een cruciale denkfout. Zo'n gedegen aanpak zorgt voor een groei die niet alleen veel gecontroleerder, maar ook significant duurzamer is. Met alle voordelen die daarbij horen.

4. Vrouwen gaan de wereld verbeteren
De intrinsieke motivatie van vrouwen zorgt voor nóg een opvallend verschil met mannelijke ondernemers: ze starten vaker social enterprises. Dat zien we ook terug in ons portfolio, waarin vrijwel alle bedrijven zich richten op thema's als duurzaamheid, transparantie en inclusie. Sinds de start van Joanna Invests, deze week precies een jaar geleden, ontvingen we meer dan zestig pitch decks van vrouwelijke ondernemers. Stuk voor stuk vrouwen die de ambitie hebben om de wereld een beetje beter te maken. 

5. Vrouwelijke ondernemers verdienen een groter podium

'Ik vond een bedrijf starten heel makkelijk, alles ging soepel’, hoor je nooit iemand zeggen. Een onderneming beginnen is nou eenmaal een avontuur, waar ook tegenslagen bij horen. Voor vrouwen is de beginfase vaak echter nóg lastiger, omdat ze regelmatig ook nog een aantal hardnekkige vooroordelen uit de weg moeten ruimen. In de praktijk zien vrouwen er daarom uiteindelijk vaak vanaf. Eeuwig zonde.

Gezien de vele nadelen en vooroordelen die vrouwen ervaren als ze een eigen bedrijf beginnen, denken ze minstens drie keer na voordat ze de stap zetten. Vrouwen die de sprong wél wagen, verdienen een groter podium. Niet alleen omdat ze keihard werken, maar ook omdat hun zichtbaarheid – vooral in 'ongebruikelijke' vakgebieden, zoals tech – ongelooflijk belangrijk is. Rolmodellen zoals zij zijn een onmisbare bron van inspiratie voor andere vrouwen om hun voorbeeld te volgen. 'Wat zij doet, kan ik ook!'

Tijd voor een nieuw hoofdstuk

Het is de hoogste tijd om de kloof tussen vrouwelijke en mannelijke ondernemers voor eens en altijd te dichten. Wie spelen een cruciale rol? Mensen met geld. Zij kunnen – lees: moeten – deze verandering in gang zetten. Door te investeren in vrouwelijke ondernemers! Dan maken ze écht impact, zowel op hun eigen portemonnee als op een betere, mooiere wereld. Samen met de community van Joanna Invests blijf ik me vol overgave inzetten voor een wereld waarin venture capital eerlijker en beter verdeeld is. Geloof me, die 5% is pas het begin!

Dit artikel werd gepubliceerd in MT/Sprout op 23 februari 2023.